PraktiKaja

Receptek, praktikák gyüjtőhelye

Tikka Masala Csirke

2017. február 27. 16:44 - Csilla Szelei

Ez egy tipikusan indiai étel. Gyorsan elkészíthető és hihetetlenül finom!

Elkészítésénél elengedhetetlen a Garam Masala. Ezt a fűszerkeveréket készen is megvehetjük, de magunk  is elkészíthetjük.

Összetevői:

  • fahéj
  • babérlevél
  • római kömény
  • koriander
  • zöld vagy fekete kardamom
  • szemes feketebors
  • szegfűszeg
  • őrölt szerecsendió-virág

Az alap garam masala kiegészülhet szezámmaggal, mákkal, kókuszdióval, currylevéllel, cayenne-i borssal, kurkumával, csillagánizzsal, fokhagymával is.

 Az alkotók arányait tekintve "ahány ház, annyi szokás", így én most csak egy lehetséges verziót írok le.

  • 4 evőkanál egész koriander
  • 1 evőkanál római kömény
  • 1 evőkanál szemes fekete bors
  • 1 evőkanál szárított gyömbér
  • 3-4 szem fekete kardamom
  • kb. háromnegyed evőkanál szegfűszeg
  • kb. háromnegyed evőkanál fahéj
  • kb. háromnegyed evőkanál babérlevél

A szárított gyömbér kivételével vastag falú edényben gyakran kevergetve, megpirítjuk az alapanyagokat (kb. 4 perc). Miután kihűlt, kiszedjük a kardamomból az magokat, és a többi fűszerhez keverjük.
Kézi mozsárral, kávédarálóval őröljük meg a keveréket.

És most vissza a Tikka masalahoz.

Összetevők:

  1. A csirke pácolásához:
    • kb. fél kiló csirkemell filé
    • 1 pohár 2%-os zsírtartalmú görök joghurt
    • 1 evőkanál garam masala
    • fél citrom leve
    • 2 evőkanál feketebors
    • egy negyed evőkanál szárított gyömbér
  2. A szószhoz: 
    • 2 üveg sűrített paradicsom, vagy püré (kisebb)
    • 2 bögre édesítetlen habtejszín
    • 1 db magozott, aprított jalapeno paprika
    • 5 gerezd fokhagyma aprítva
    • 1 evőkanál vaj
    • 4 teáskanál garam masala
    • 1 (nem púpozott!) evőkanál őrölt paprika
    • fél evőkanál só
  3. Tálaláshoz:
    • rizs

 

Elkészítés:

  • Keverjük össze a fentebb felsorolt alapanyagokat egy tálban, az ujjnyira vágott, megtisztított csirkemell falatokkal, majd leglaább egy órrráig hagyjuk pácolódni a hűtőben.
  • Ha letelt az (legalább) egy óra, a páclével együtt pirítsuk a húst.
  • Ha a hús átsült, adjuk hozzá a vajat és a jalapeno paprikát, valamint a fokhagymát.
  • Ha a fokhagyma is megpirult, adjuk hozzá a többi alapanyogot, keverjük össze.
  • Ha felforrt, vegyük takarékra a lángot, majd főzzük még kb. 20 percig, ameddig a szósz be nem sűrűsödik.
  • Ha kész tálaljuk rizzsel. Díszíthetjük petrezselyemmel.

Remélem ízletes lett! Jóétvágyat hozzá!

 

chicken-tikka-masala-bowl-square.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktikaja.blog.hu/api/trackback/id/tr3712298529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása