Ez egy tipikusan indiai étel. Gyorsan elkészíthető és hihetetlenül finom!
Elkészítésénél elengedhetetlen a Garam Masala. Ezt a fűszerkeveréket készen is megvehetjük, de magunk is elkészíthetjük.
Összetevői:
- fahéj
- babérlevél
- római kömény
- koriander
- zöld vagy fekete kardamom
- szemes feketebors
- szegfűszeg
- őrölt szerecsendió-virág
Az alap garam masala kiegészülhet szezámmaggal, mákkal, kókuszdióval, currylevéllel, cayenne-i borssal, kurkumával, csillagánizzsal, fokhagymával is.
Az alkotók arányait tekintve "ahány ház, annyi szokás", így én most csak egy lehetséges verziót írok le.
- 4 evőkanál egész koriander
- 1 evőkanál római kömény
- 1 evőkanál szemes fekete bors
- 1 evőkanál szárított gyömbér
- 3-4 szem fekete kardamom
- kb. háromnegyed evőkanál szegfűszeg
- kb. háromnegyed evőkanál fahéj
- kb. háromnegyed evőkanál babérlevél
A szárított gyömbér kivételével vastag falú edényben gyakran kevergetve, megpirítjuk az alapanyagokat (kb. 4 perc). Miután kihűlt, kiszedjük a kardamomból az magokat, és a többi fűszerhez keverjük.
Kézi mozsárral, kávédarálóval őröljük meg a keveréket.
És most vissza a Tikka masalahoz.
Összetevők:
- A csirke pácolásához:
- kb. fél kiló csirkemell filé
- 1 pohár 2%-os zsírtartalmú görök joghurt
- 1 evőkanál garam masala
- fél citrom leve
- 2 evőkanál feketebors
- egy negyed evőkanál szárított gyömbér
- A szószhoz:
- 2 üveg sűrített paradicsom, vagy püré (kisebb)
- 2 bögre édesítetlen habtejszín
- 1 db magozott, aprított jalapeno paprika
- 5 gerezd fokhagyma aprítva
- 1 evőkanál vaj
- 4 teáskanál garam masala
- 1 (nem púpozott!) evőkanál őrölt paprika
- fél evőkanál só
- Tálaláshoz:
- rizs
Elkészítés:
- Keverjük össze a fentebb felsorolt alapanyagokat egy tálban, az ujjnyira vágott, megtisztított csirkemell falatokkal, majd leglaább egy órrráig hagyjuk pácolódni a hűtőben.
- Ha letelt az (legalább) egy óra, a páclével együtt pirítsuk a húst.
- Ha a hús átsült, adjuk hozzá a vajat és a jalapeno paprikát, valamint a fokhagymát.
- Ha a fokhagyma is megpirult, adjuk hozzá a többi alapanyogot, keverjük össze.
- Ha felforrt, vegyük takarékra a lángot, majd főzzük még kb. 20 percig, ameddig a szósz be nem sűrűsödik.
- Ha kész tálaljuk rizzsel. Díszíthetjük petrezselyemmel.
Remélem ízletes lett! Jóétvágyat hozzá!