PraktiKaja

Receptek, praktikák gyüjtőhelye

Oreo tekercs

2017. február 27. 17:16 - Csilla Szelei

Mivel sok ideig nem voltam internetközelben úgy gondoltam, a mai napra két recepttel készülök. Nos a második az Oreos tekercs lett, mely csak kinézetében hasonlít nagyanyáink lekváros piskótatekercsére, de legalább olyan finom. A " tésztája" ugyan nem olyan puha és omlós, mivel keksz az alapja, de az íze azt hiszem kárpótol érte.

Hozzávalók:

  • A tésztához:
    • 3 db nagyobb tojás
    • háromnegyed bögre kristálycukor
    • 2 evőkanál főzött kávé (vagy sima víz)
    • 1 evőkanál vanília kivonat
    • egy negyed bögre édesítetlen kakaópor
    • 1 teáskanál só
    • 1 csomag sütőpor
    • háromnegyed bögre teljeskiörlésű búzaliszt
    • porcukor, segítségnek feltekeréskor
  • A töltelékhez:
    • háromnegyed bögre habtejszín
    • 1 evőkanál porcukor
    • 1 teáskanál vanília kivonat
    • 12 Oreo keksz, összetörve

 

Elkészítés:

  1. Előre melegített sütőben süssük meg a piskótát. A tepsibe előzetesen tegyünk sütőpapírt, ha szükségesnek érezzük kenjük át olajjal is.
    1. A tojásokat robotképpel keverjük el a cukorral és a többi nedves hozzávalóval.
    2. Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd adjuk hozzá fokozatosan a nedves hozzávalókhoz, folyamatos keverés mellett.
    3. Tegyük az előmelegített sütőbe. 180 fokon, körülbelül 10-15 perc alatt megsül, de mindenképpen ellenőrizzük tű próbával.
    4. Amíg sül, tegyünk a pultra, vagy az asztalra egy konyharuhát, szórjuk be vékonyan porcukorral. Borítsuk rá óvatosan a piskótát, majd távolítsuk el óvatosan a sütőpapírt. A rövidebb végénél indulva, szintén óvatosan, a konyharuha segítségével tekerjük fel a piskótát.
    5. Hagyjuk így, feltekerve kihülni, legalább egy órát, de becsomagolva akár egész éjszakára is így hagyhatjuk.
  2. Készítsük el a krémet.
    1. A tejszínt robotgéppel kezdjük kemény habbá verni, kisebb adagokban adjuk hozzá a porcukrot és a vanília kivonatot. Ha a hab már kemény, 1-2 evőkanalas adagokban keverük hozzá az összetört oreo kekszeket.
  3. Állítsuk össze a tekercset.
    1. Ha a piskóta kihűlt, óvatosan tekerjük ki. vékony rétegben oszlassuk el rajta a krémet. Majd tekerjük fel újra, végül csomagoljuk be folpackba, és tegyük a hűtőbe pár órára. Ha maradt ki krém, díszíthetjük vele a tetejét is.
  4. Szeleteljük fel, és fogyasszuk. Legegyszerűbb hidegen szeletelni, ha a krém felmelegszik, megnehezítheti ezt a folyamatot.

 

Jó étvágyat hozzá!

oreo-cake-roll-640x2073_1.jpg

Szólj hozzá!

Tikka Masala Csirke

2017. február 27. 16:44 - Csilla Szelei

Ez egy tipikusan indiai étel. Gyorsan elkészíthető és hihetetlenül finom!

Elkészítésénél elengedhetetlen a Garam Masala. Ezt a fűszerkeveréket készen is megvehetjük, de magunk  is elkészíthetjük.

Összetevői:

  • fahéj
  • babérlevél
  • római kömény
  • koriander
  • zöld vagy fekete kardamom
  • szemes feketebors
  • szegfűszeg
  • őrölt szerecsendió-virág

Az alap garam masala kiegészülhet szezámmaggal, mákkal, kókuszdióval, currylevéllel, cayenne-i borssal, kurkumával, csillagánizzsal, fokhagymával is.

 Az alkotók arányait tekintve "ahány ház, annyi szokás", így én most csak egy lehetséges verziót írok le.

  • 4 evőkanál egész koriander
  • 1 evőkanál római kömény
  • 1 evőkanál szemes fekete bors
  • 1 evőkanál szárított gyömbér
  • 3-4 szem fekete kardamom
  • kb. háromnegyed evőkanál szegfűszeg
  • kb. háromnegyed evőkanál fahéj
  • kb. háromnegyed evőkanál babérlevél

A szárított gyömbér kivételével vastag falú edényben gyakran kevergetve, megpirítjuk az alapanyagokat (kb. 4 perc). Miután kihűlt, kiszedjük a kardamomból az magokat, és a többi fűszerhez keverjük.
Kézi mozsárral, kávédarálóval őröljük meg a keveréket.

És most vissza a Tikka masalahoz.

Összetevők:

  1. A csirke pácolásához:
    • kb. fél kiló csirkemell filé
    • 1 pohár 2%-os zsírtartalmú görök joghurt
    • 1 evőkanál garam masala
    • fél citrom leve
    • 2 evőkanál feketebors
    • egy negyed evőkanál szárított gyömbér
  2. A szószhoz: 
    • 2 üveg sűrített paradicsom, vagy püré (kisebb)
    • 2 bögre édesítetlen habtejszín
    • 1 db magozott, aprított jalapeno paprika
    • 5 gerezd fokhagyma aprítva
    • 1 evőkanál vaj
    • 4 teáskanál garam masala
    • 1 (nem púpozott!) evőkanál őrölt paprika
    • fél evőkanál só
  3. Tálaláshoz:
    • rizs

 

Elkészítés:

  • Keverjük össze a fentebb felsorolt alapanyagokat egy tálban, az ujjnyira vágott, megtisztított csirkemell falatokkal, majd leglaább egy órrráig hagyjuk pácolódni a hűtőben.
  • Ha letelt az (legalább) egy óra, a páclével együtt pirítsuk a húst.
  • Ha a hús átsült, adjuk hozzá a vajat és a jalapeno paprikát, valamint a fokhagymát.
  • Ha a fokhagyma is megpirult, adjuk hozzá a többi alapanyogot, keverjük össze.
  • Ha felforrt, vegyük takarékra a lángot, majd főzzük még kb. 20 percig, ameddig a szósz be nem sűrűsödik.
  • Ha kész tálaljuk rizzsel. Díszíthetjük petrezselyemmel.

Remélem ízletes lett! Jóétvágyat hozzá!

 

chicken-tikka-masala-bowl-square.jpg

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása